Wystawa Evelyn Bencicovej

Wystawa fotografii Evelyn Bencicovej pt. „Warstwy”

Kurator wystawy: Marlena Niestrój.

Katowice Miasto Ogrodów – Galeria Teatru Korez.
Wernisaż 18.10. (czwartek) o 18:00.
Wystawa potrwa do 7.11.
Otwarta od poniedziałku do piątku w godz. 10:00-17:00.

Wstęp wolny.

Evelyn Bencicova to artystka wizualna koncentrująca się głównie na medium fotografii oraz reżyserii artystycznej. Urodzona w roku 1992 w Bratysławie na Słowacji. Studiowała sztukę i nowe media na Uniwersytecie Sztuki Stosowanej w Wiedniu. Twórczość Bencicovej jest osobna. Łączy niezwykłą wrażliwość z ponadczasową tematyką i indywidualną estetyką. Na wystawie zaprezentowane zostaną fotografie z czterech cyklów: (an)organic, icon, truthness i zhvan.

Łącząc różnorodne gatunki i techniki, praktyka Bencicovej dociera do punktu zbiegu linii kierunków artystycznych i komercyjnych, jak również konceptualnych z wizualnymi. W świecie mody i luksusowych marek współpracowała m.in. z Gucci, Cartier i Nehera, natomiast w obszarze instytucji kulturalnych, z takimi jak: berliński Berghain, Kunsthalle w Bazylei czy Słowacki Teatr Narodowy.
W 2016 roku Evelyn wygrała prestiżowe nagrody Hasselblad Masters i Broncolor GenNext. Film „Asymptote” (2016), współtworzony z Adamem Csoką Keller, został nagrodzony na Fashion Film Festival w Mediolanie w 2017 r. i był prezentowany na SHOWstudio Fashion Film Awards, Austriacko-Amerykańskim Festiwalu Filmów Krótkometrażowych i Diane Pernet w ASVOFF.